..Evas berättelser följer nedan...

Vad gör oss lyckliga över tid

Harvardprofessor, Robert Waldinger berättar här om en mycket omfattande studie som speglar vad som får oss att hålla oss friska och lyckliga över tid i våra liv...


Evas berättelse
Eva är framme i god tid. Terapi står det på dörren. "Herre gud är jag en sån tänker Eva, en sån som går i terapi". Hon känner sig dum och skäms en del. "Ska man inte klara sig själv, jag är ju faktiskt vuxen", säger hon tyst för sig själv. Då öppnas dörren plötsligt. En manlig terapeut med lugn röst tittar nyfiket ut. "Hej är det Eva?".

Eva nickar och följer mannens öppna arm som pekar in i rummet. Hon ser några lampor, två fåtöljer i grönt tyg. "Slå dig ner" säger terapeuten. Han pekar på fåtöljen som står till vänster. Eva krånglar av sig sin jacka sittande mittemot mannen. Hon vet inte riktigt var hon ska sätta blicken.

Ändå har hjärtat lugnat ner sig. Det pickade så i pulsen strax innan hon gick in.

Men längre hinner inte Eva tänka innan terapeuten lutar sig fram och säger: "vad spännande att träffa dig, gick det bra att komma hit?". Eva svarar lite ursäktande att "visst gick det bra".

Terapeuten: "Och du berättade i telefon att du och din pojkvän var mitt uppe i någon slag uppgörelse, vill du berätta lite om det.."

Hans lugna ögon plirar nyfiket. Eva vet inte hur det går till men plötsligt sitter hon bara där och berättar: om skilsmässan, hennes oro och om hur svårt det är att välja i livet. Efter en stund höjer han handen lite försiktigt och frågar om han får göra en reflektion. Men Eva känner att det är som en kran har öppnats och ber om att få berätta färdigt.

Mot slutet känns det riktigt obesvärat att sitta och prata om det där som tryckt så länge.

Berättelsen är fingerad. Eva heter egentligen inte Eva. Men berättelsen skulle kunna var verklig eftersom den bygger på intervjuer med personer som gått i terapi. Fortsättning följer..


Centrum för psykoterapi: Telefon: måndag - fredag: 0303-77 01 65, mail: info@cfpt.se


- Samtalsterapi - Parsamtal - Parterapi -
.