"Om att gå i samtalsterapi eller parterapi"

Det vanligaste är att man går en gång i veckan och träffar sin terapeut cirka 45 minuter åt gången. De flesta tycker att det är lagom att gå en gång per vecka. En del har en fast "veckotid" som de vet att de kan komma till varje vecka, en del har kanske svårare att hitta en fast veckotid. Då bestämmer man tid från gång till gång.

Hitta din egen tråd
Utgångspunkten i mötet är att terapeuten lyssnar och du berättar om det som du vill förändra eller utveckla. Om du fastnar eller "kommer av dig" så hjälper terapeuten dig att hitta tråden genom att ställa frågor så det blir ett samtal som man kan känna sig trygg i.

"Vi skrattar ofta i terapirummet"
Bilden av terapi kan ibland vara att det "måste vara dystert". Men i verkligheten ryms alla känslor i en terapi och det är inte ovanligt att man skrattar, inte minst då man upptäcker nya perspektiv och vågar ta steg som man kanske inte gjort tidigare i livet.

"Varför har jag inte ringt förr?"
Ibland behöver man tid på sig innan man ringer till en terapeut. Det kan för en del vara ett stort steg. Men när man väl ringt känner många att "det var väl inte så farligt, varför har jag inte gjort det här förr?"

Provkörning
Det första telefonsamtalet innebär ofta att man får chans att ställa frågor. En del nöjer sig med att ställa lite frågor för att sen känna efter och återkomma. Men vanligast är att man bestämmer ett första tillfälle, en först session, för att prova på hur det känns att att gå i terapi. Därefter beslutar man om och hur man vill fortsätta.
Läsa mer? Se:
Första sessionen
Kontakt: 0303 - 77 01 65.